Agenda

Oct
26
Mar
Winterreise – Barcelona @ Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi - Saló d'actes
Oct 26 a las 8:00 pm

LA DONA I EL ROMANTICISME. ANHEL I DESESPERANÇA

MARISA MARTINS, mezzosoprano
JAUME TORRENT, guitarra

DSC_4543Abcd
Els tres grans cicles de lieder de Fr. Schubert, Die schöne Müllerin, Winterreise i Schwanengesang, han estat interpretats tradicionalment per veus masculines de tenor o de baríton, tot i que mai han faltat veus femenines que, amb indiscutible autoritat artística, els hagin incorporat total o parcialment al seu repertori aconseguint traduir amb èxit tota la seva expressivitat i dimensió dramàtica.
Hi ha música que pel fet d’estar profundament arrelada en la condició humana, està per sobre del temps i també hi ha música que per la seva qualitat intrínseca admet més d’una assignació instrumental. Aquest és el cas d’aquestes col·leccions de cançons de Schubert que, malgrat les associem a una determinada estètica temporal la transcendeix superant, al mateix temps, qualsevol associació incontestable a un color instrumental únic.
Durant el romanticisme, la exaltació dels sentiments assumeix un valor predominant. L’amor s’erigeix como un dels grans temes de la poesia i de la música i, com l’estrella polar, guiarà al caminant -der Wanderer es home o dona- en la seva immersió en el camí iniciàtic que transita a través de l’anhel, de les falses esperances, de les expectatives frustrades, del desesper, del sentiment de soledat i, finalment, del desig de autodestrucció…
La versió que Marisa Martins (mezzosoprano) i Jaume Torrent (guitarra) ofereixen del Winterreise no tant sols manté les més altes expectatives interpretatives del cicle, sinó que li aporten matisos expressius que, por la personalitat vocal i instrumental d’ambdós, no podríem esperar de las versions tradicionals per a veu masculina i piano.

Mar
9
Mie
Combat del Somi – Lleida @ UDL - Sala d’actes (Rectorat)
Mar 9 a las 6:00 pm

BFB0CB9E-A0BD-4880-8EEA-218EBA2972AC
Presentem per primera vegada el cicle sencer del “Combat del somni” de Josep Janés amb música de Miquel Ortega, Ricardo Llorca, Moisès Bertran, Carlota Garriga, Jordi Flaquer i Frederic Mompou.
Amb aquests 20 poemes de Janés ens capbussem en un llac d’emocions que brollen del record de la seva amor perduda, la idealització de la seva imatge, la percepció de la seva presencia transformada, l’intent d’imaginar com serà ella i com viuran el seu amor en aquest nou estat, tot combatent el somni de la mort.

 

Marisa Martins, mezzosoprano

Mac McClure, piano

 

Programa